Australien guide 1

En dröm vi på Reseparkera har är att backpacka i Australien och resa längst östkusten. Vi har därför gjort en sammanställning som vi valt att dela upp på två olika inlägg. I detta inlägg kan du läsa om ”att tänka på” innan avresan samt när du är på plats. I andra inlägget tipsar vi om vad som finns att uppleva och vilka platser vi gärna skulle vilja besöka på Australiens östkust.

aussie

Att tänka på före resan

Innan man åker iväg till Australien finns det några saker man måste fixa samt kolla upp. Då Australien är sin egna kontinent är både säkerhetskontroller och karantänkontroller viktigt att vara förberedd på.

Försäkring – Det är viktigt att du har en heltäckande försäkring när du åker iväg. När man väl är i Australien finns det mängder av spännande aktiviteter att prova på som dykning, bungee jumping, skydiving, forsränning, hyra motorcykel och bil, ja listan kan göras lång. Skulle motförmodan något hända och du inte är försäkrad kan det bli svindyrt. För att slippa onödiga pappersarbeten och skulder så är det alltså prio att ha en försäkring. Sverige och Australien har dock hälsovårdsöverkommelse så behöver du akut sjukvård under din vistelse så är det gratis. (operationer eller transport hem ingår ej)

Visum – Vill du stanna upp till 90 dagar kan du ansöka om ett tursitvisum som kostar ca 600 kr. Vill du ha möjlighet att stanna upp till ett år i landet behöver du ha ett Working Holiday Visum. Detta ger dig tillåtelse att både arbeta samt resa runt i landet. Vill du söka ett andra år så är det Second Working Holiday visum som gäller, du bör dock ha slutfört 3 månader på landsbyggden. Priset per visum ligger på ca 4300 kr. Läs mer om visum här. https://auvisa.org/se/visum-australien/
Du behöver också ha ett pass som är giltigt 6 månader efter att du lämnar landet.

Pengar – Det är nästan samma prisklasser i Australien som det är i Sverige men kan uppfattas som lite billigare när det kommer till att äta ute, dricka och bensin. Boende kostnaden kan å andra sidan vara rätt hög men det finns många olika vandrarhem, hostels och campingplatser där priserna är helt okej, samt att du kan köpa och laga din egna mat för att få ner priserna ytterligare. Valutan är dollar – AUD och de använder sig av 5, 10, 20 och 100 dollars sedlar. Du kan ta ut pengar som vanligt i bankkomater eller växla dem på både hotell och flygplatser. När du kommer in i landet måste du kunna visa upp antigen en retur biljett eller att du har ca 30 000 kr på kontot. Detta är för att bevisa att du kan ta hand om dig själv och kan åka hem i slutet av resan. Ha med dig ett kontoudrag som visar hur mycket pengar du har på kontot.

Vaccin– Inför resan behöver du kontrollera så att du är grundskyddad mot stelkramp och polio. Även vaccinskydd mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b bör ses över. Samtliga ingår i vaccinationsprogramet du får som barn så en påfyllning av detta bör tas. (vare sig du reser eller ej). Kolla upp på läkarmottagningen om det finns några mer vaccin du bör ta, om du tex stannar i Asien eller andra länder påvägen dit.

Packning – Bästa sättet att resa på är med en 60 liters ryggsäck vilket är en lagom storlek. Man vill inte ha för storväska då du kan komma att bära på den under långa sträckor och det kan bli alldeles för jobbigt om den är för tung. En mindre väska än 60 liter kan istället vara för liten, beroende på hur länge du ska vara borta och vilka behov du har. Ha också med dig en mindre ryggsäck för utflykter och dagliga aktiviteter. Tänk på att inte ta med för mycket kläder, badkläder, regnkläder, en tunnare fleece samt ca 3 ombyten räcker gott och väl. Sindenhandukar torkar snabbt och tar inte mycket plats.

Jobb – De flesta backpackers som behöver snabba pengar börjar jobba på en fruktfarm, det är inte alls svårt men kan vara rätt fyskiskt krävande. Man behöver jobba totalt 88 dagar för att få sitt andra års visum. På jobben kan man komma och gå lite som man vill och man träffar även roligt folk här. Det är även lätt att få jobb på barer/ cafeer, restauranger och hostels. Ska man jobba som servitris behöver man ett RSA – Responsible Service of Alcohol som du kan söka här: aot.edu.au/.  Man kan bosätta sig på ett såkallat Working Hostel, det räcker att googla working hostel och standen man bor i för att få upp flertal alternativ. Där hjälper de dig att få ett jobb genom att du signar upp dig på en lista och får sedan jobb när du ligger överst på listan. Man kan även få hjälp via Harvest  Trail, harvesttrail.gov.au. Att fixa ett bankonto är heller inte svårt, gå in på en bank och be dem om hjälp så tar det ca 2 dagar att få kortet. Du behöver också skaffa ett Tax File Number för att kunna jobba och skatta 13% de första halvåret. Detta tar ca en månad att skaffa och du gör det genom ato.gov.au

Resa med bil

Det finns många campervans att köpa för tiden man är nere i landet. Man kan också hyra bildar från www.jucy.com.au eller www.wickedcamper.com. Lonely Planet har också riktigt bra guider som kan vara bra att kolla upp. Där finner man alla hostel och aktiviteter längs vägen. Läs mer om platser att besöka här.

Homepage11-1400x752_c1-1400x678_c

Resa med buss

Vill du inte resa med bil finns Greyhound’s buss där du hoppar av och på vart du vill, köp ett busspass och res fritt. Du kan kolla mer på www.greyhound.com.au. www.ozexperience.com finns också vilket ger bra service,  guidar dig längst vägen och stannar vid sevärdheter. De hjälper även till att boka hostel om du behöver. Att ta bussen längst kusten kan vara riktigt roligt och man träffar människor från hela världen. Tydligen finns det även en australiensare som reser runt i hela landet tillsammans med backpackers och visar dem runt. Här kan du följa med i hans buss med både sängar, kök och badrum. Ca 22 dollar per dag + 5 dollar med mat. Skicka iväg ett mail till Drew på [email protected] för att kolla upp vart han är och om du kan följa med på resan!

 

Tänk på att Australiens årstider är omvända mot Sveriges. Det är också en stor skillnad på klimat, allt från extremt torrt, fuktigt och hett till kiligare och vått. Australien är hela sju miljoner kvadratkilometer och vädret varierar även beroende på vart du befinner dig någonstans. Om du tänkt att resa längst kusten är det alltså smart att packa med sig kläder för alla årstider. Något du dock inte får ta med dig in i landet är livsmedel. Det är även förbjudet att ta med sig vissa sorters frukter mellan de olika delstaterna. Läkemedel är tillåtet att ta med sig in i landet, dock måste du ha ett skriftligt intyg från din läkare om du regelbundet använder medicinen du har med på resan.

Att tänka på när du är på stranden: ozonlagret är tunnare i Australien än på många andra platser i världen, det är därför extra viktigt att smörja sig med solskyddsfaktor ( köp solskydd med titandioxid). Det kan även finnas strömar i vattnet så var uppmärksam på varningsflaggorna. Det finns även många farliga djur i landet men det är väldigt sällan någon kommer till skada eller att en olycka har rapporterats. Använd sunt förnuft och ta med dig ett mygg/insektsnät du sätter över sovplatsen för att vara säker på att inga spindlar kommer krypandes under natten. Detta är dock om du bor ute på vischan, du behöver inte sätta upp något myggnät över sängen om du bor i centrum.

När du ger dig ut i naturen och på vägarna är det viktigt att kolla upp väderförhållanden då som vi nämnt tidigare, så kan det variera beroende på vart i landet du befinner dig. Under monsunperioden regnar det mycket vilket kan leda till dåliga vägar. Naturkatastrofer är inte helt ovanligt så återigen, håll koll på varningar och väder. Tänk även på att avstånden är mycket stora och det kan vara flera hundra kilometer mellan städer och byar. Mobiltäckning saknas ofta när man är ute på dessa vägar.