Italien

Planering

När du ska på bilsemester i Europa är det viktigt att vara noggrann med planering, vägar kan vara avstängda eller i sämre skick än förväntat, långa köer eller dåligt väder kan inträffa och man får räkna med att detta kan dra ner tempot. Det kan vara smart att en annan rutt i åtanke om något skulle gå snett. Och glöm aldrig en gps eller karta! Tänk även på hur långt du orkar köra varje dag, vi har sagt det förr men säger det igen att det är viktigt att komma ur bilen, sträcka på sig och se sig omkring. Även om man har ett visst land eller stad som destination finns det många vackra platser att upptäcka längst vägen. Känner du att du inte har tiden så kan du spara in nattetid med färjor och biltåg. När man ska ner till Italien så är det viktigt att tänka på att Alpernas vägar är väldigt krokiga och man kan ofta komma att köra omvägar. Till Italien kommer man enklast genom att köra över Brennerpasset eller vägen mellan Salzburg och Villach i Österrike. Båda alternativen är motorväg vilket blir en längre men snabbare sträcka.

När du bilar i Europa är det även viktigt att planera in vilka tider och vägar du åker på, när du kör på tätbefolkade eller hårt trafikerade områden är det bra att passa in rätt tid på dygnet. Många är lediga under sommaren och speciellt under helgerna vilket ger effekt på trafiken. Du kan läsa mer här.

Bila till Italien

Ett alternativ att komma ur Sverige kör man ner till Trelleborg och tar nattfärjan över till Rostock i Tyskland och är framme tidigt på morgonen. Kör ner mot Frankfurt – Grimselpass i Schweiz – nufenestrasse Schweiz till comosjön. Du kan även åka vidare till Gardasjön och väl framme kommer du förundras av dess vackra natur, här kan man även övernatta något dygn och hyra cyklar för att se sig omkring. Vart man än väljer att åka i Italien finns det alltid något att se, landet är fullt av historiska byggnader och monument, magiska vyer över vinåkrar och berg, skogsområden och vita stränder. Italiensk mat är välkänt över hela världen, ett tips är dock att inte äta på turistiga restauranger eller områden då du inte kommer få prova på det riktiga köket.

 

pisa

Platser att besöka

Cinque Terre i Ligurien är otroligt vackert men kan också vara väldigt dyrt. Det är lätt värt att spendera 2-3 dagar här och se sig omkring. De makalösa klipporna och djupa dalarna omringar det glittrande havet, byarna är små och trånga där både stigar och tåg klamrar sig fast på bergstopparna. Här kan man spendera dagar med att bara titta, se sig omkring och förundras. Cinque Terre består även av många vinodlingar så det finns med andra ord mycket av det goda! Det kan dock vara rätt svårt att hitta parkering och även ganska så dyrt. I många områden måste man även vara bofast för att tillåtas inträde. Vissa av byarna är även stänga helt för trafik, bilen parkerar man alltså strax utanför byn och promenerar sedan ca 10 minuter. Det går även riktigt bra tåg förbindelser här i mellan.

Capri, Ischia och Procida är ett annat måste om du kommer till Italien. De vackra öarna ligger i Napoli bukten och bjuder på otroliga ständer och natur. Här kan du dyka och snorkla, vandra i bergen eller njuta av ett glas vin när du blickar ut över Medelhavet.  Här finns även möjlighet att få uppleva det äkta Italien trots många turister. Det är en otroligt mysig stämning och det lokala ölivet kan vara lite gammeldags med menyer endast på italienska. Låt dig ryckas med i stämningen och njut av fulla muggar!

Att bila ner till Toscana och hyra en vingård för några dagar finns nog med på mångas buketlist. Att hyra ett hus behöver inte alls vara dyrt och du kan hitta bra delas här. Väl i Toscana äter du och dricker gott, gå på vinprovning och vandra omkring den fantastiska naturen. Det finns även fina badställen i höjd med Elba. Voltera är också en otroligt mysig stad i starkt rekommenderar. Väl i Toscana måste du även göra ett besök i Florens som är en av världens mest konstnärliga stad. Upptäck arkitekturen, museum, skulpturer och konst medans du promenerar på de medeltida kullerstens gatorna.

Tropea ligger nere i Kalabrien och bjuder på landets vackraste stränder och godaste mat. Ju längre ner i Italien man kommer desto godare är maten och desto livligare är folket! Södra Italien kallas det riktiga Italien och det är oftast hit italienarna själva åker på semester. Priserna är även lägre och det är mycket färre turister. Den gamla byn Pizzo kan man besöka kvällstid då det är otroligt trevligt och mysig stämning. Bra restauranger och lika god glass finns det i varje hörn. Ta er en tur till utsiktsplatsen Capo Vaticano och spendera lata dagar på stranden. Vattnet är är kristallklart med dramatiska klippor som omringar stränderna.

cinqueterreCinque Terre

 

capriCapri

 

toscanaToscana

 

tropeaTropea

 

Läs mer om sevärdheter i Italien här