Kroatien

Kroatien – Där Medelhavet är som det en gång var. Det är slagordet och det ligger mycket i det. Prisnivån är fortfarande låg, det är inte allt för många turister och det finns både otroligt fin natur och magiska badstränder. Att både äta gott och dricka gott är också en självklarhet!

En resa till Kroatien kan inte göra någon besviken dock så kan det bli rätt dyrt med tullar och skatt när man åker igenom många länder samt att det tar ett tag att komma dit. Men har man god tid på sig samt att man stannar på vägen och ser sig omkring som en del av semestern så är målet Kroatien ett fantastiskt alternativ. Snittar man på ca 700 mil fram och tillbaka som innebär en hel del resande inne i landet samt priser för tull så hamnar man i runda slängor på 7000 kr.

Att ta sig till Kroatien
Har man Kroatien som mål kan det vara smart att ta vägen genom autobahn. I Tyskland kostar det inget att resa men när man kommer till Österrike, Slovakien, Slovenien och Tjeckien måste man ha ”Vignette”, väggpass för att få åka på motorvägen. I de flesta länder tillkommer även kostnad för tunnlar. I Slovenien används vägtullar på motorvägarna samt i Kroatien på de nybyggda motorvägarna.

Vi har luskat fram att den snabbaste vägen ner går över:
Färja mellan Gedser och Rostock via Berlin lite väser om Leipzig
Nürnberg alternativt Hof (nära den tjeckiska gränsen) åk genom
Regensburg
Passau
Linz
Graz
Maribor
Zagreb
och sedan vidare ut mot kusten

Har man inte bråttom och vill stanna och se saker på vägen kan man istället ta sig en tur genom Prag, Bratislava och Budapest. Man kan även ta biltåget från Hamburg för att spara in lite tid och energi.

sd

 

5 ställen att besöka i Kroatien

Plitvicesjöarna en nationalpark med en otroligt vacker natur. Floden Korana har format 20 sjöar och där i mellan rinner vattenfall tillsammans med en av Europas äldsta skog där du kan få se både björnar och vargar. Hit kan du åka på en 4 eller 8-timmars guidad tur.

Staden Dubrovniks gamla murar, dessa har även blivit utsedda till en av de tre mest romantiska platserna i världen och beskrivs som ” en välbevarad och vacker stad byggd av sten och ljus”.  Staden är även full av designbutiker, gallerior, restauranger och skatter från medeltiden, renässansen och barocken.

En (cykel) färd genom Istriens kust. På halvöns gröna inland kan man besöka gamla städer och nyar belägna på kullar. Besöker du Istrien ska du även prova på deras utsökta tryffelrätter.

Hvar var förr en fiskeby men är nu mer en elegant turistort som lockar besökare från hela världen. Vill man festa är det ofta hit man åker och gör ett besök på klubben Carpe Diem i hamnen. Det finns även fina klapperstensstränder men det bästa badet får man om man åker ut till någon av Pakleniöarna söder om stan.

Makarska är Kroatiens egna Riviera som ligger söder om Split. Här badar man i kristallklart vatten där både souvenirbutiker och uteserveringar finns. Brela, Baska Voda, Makarska, Tucepi, Podgora och Gradac är några av badorterna men Makarska är störst.

makarska kroatienMakarska

sjöarnaPlitvicesjöarna