Australien guide 2

Majoriteten av befolkningen i Australien har brittisk eller irländsk härkomst och bara 2 procent av befolkningen är aboriginsk. Landet har alltså otroligt hög invandring på grund av deras naturtillgångar och arbetskraft. Ca 80% av befolkningen bor i tätorter vilket innebär att stora delar av landet är glesbebyggt med otrolig natur att upptäcka. Den bästa resan är den när man kombinerar storstadsliv med naturäventyr för att få se så mycket som möjligt utav Australiens liv. Den resa vi hade velat göra går genom östkusten med start i Melbourne och slut i Darwin.

Melbourne – är en stad med stora kontraster och en del kan skilja sig från en annan. Jämfört med Sydney så är Melbourne lugnare och det är också billigare. Här bjuds det på vackra naturområden, ett storstadsliv, mångkulturell historia och magiska vyer. Ta med dig en filt och besök den kungliga botaniska trädgården som ligger som en stor oas mitt inne i centrum. Här kan man både ta en guidad tur i ”trädgården” och det finns också bio, caféer och vackra omgivningar. Från Eureka towers får man en enastående utsikt över staden, ta spårvagn nummer 1 mot South Melbourne Beach och gå av i slutstationen för att komma till stranden. Man kan även ta nr 96 för St Kilda beach som är full av små butiker, caféer, barer och restauranger. Man kan även hoppa på en gratis tursitbuss på ca 1,5 timme – Melbourne City Tourist Shuttle.

 

melbourne

 

 brighton-beach-boxes
St Kilda Beach

 

Sydney – Dom flesta som besöker Sydney förälskar sig i staden och har man möjlighet att spendera en vecka eller så bör man ta chansen! Det finns mycket att se som Opera huset, Harbour Bridge, Bondi Beach och Manly Beach. Haymarket i chinatown är också värt ett besök och här kan man hitta allt och de har även billig och god mat. Vill man köpa typiska autraliensiska souvenirer är Paddy’s market ett tips. Att ta en dagstur till Blue Mountains är också värt, här får du uppleva en fantastisk vy, turer går att boka genom flera olika företag och du kan också ta lokaltåg som tar ca 2 timmar och stanna en natt i Leura eller Katoomba. Ett bra ställe att bo på är på något hostel i Bondi. Utsiktsmässigt kan man ta några dinkar på 360, Sydney Tower.

Sydney Australia
Sydney Australia

 

Blue Mountains

Blue Mountains

 

Byron bay – Ett annat favorit ställe är hippie staden Byron Bay som är otroligt färgsprakande och populär bland backpackers. Området söder om Brisbane anses vara ett av dom bästa för att surfa. Förutom surfing kan man åka ut på kajak för att se sköldpaddor och delfiner, man kan även åka ut på dykturer. Cheeky Monkey är en rolig pub som bjuder på gratis mat under ett visst klockslag. När man är här måste man också åka till Nimbin, en flummig och mysig stad som kan ses som ”Amsterdam i Australien”. Det finns många marknader och trevligt folk att hänga med.

surfing byron

Surfing i Byron Bay

 

VIEW-LANDSCAPE
Landskap i Byron Bay

 

Brisbane – Konstgjorda stranden/poolen i Southbank kan vara rätt kul att besöka, man kan ta båten över floden och beundra den fina skylinen, du kan träffa kängrur och koalor på Lone Pine Koala Sanctuary. Det är inte mycket action i Brisbane men de har fin lagun och på Down under bar samlas backpackers. Brisbane är värt ett kort stopp på vägen.

image.adapt.1663.medium

Paddla i floden

 

South-Bank

Southbank, den konstgjorda stranden

 

Noosa / Sunshine Coast – Kuststräckan norr om Brisbane upp till Noosa kallas Sunshine Coast, den ligger några timmar norr om Brisbane. Här ligger fler små fina strandsamhällen och ett av de mest kända är Noosa tack vara sin charm och vackra miljö. Det är ett populärt ställe för att sola, bada och slappna av på. Besök Noosa Farmers Market och köp på dig massa goda frukter och grönsaker, gör ett besök i National Parken där man kan se fria koalor, åk ut på en båttur, besök vattenfall och härliga skogar. Noosa är värt ett lite längre stop.

noosa

Noosa

kondalilla-falls

Kondalilla falls

 

Cairns – har behagligt klimat året runt även om de har regnperiod mellan december – mars. Cairns är den perfekta utgångspunkten för turer på stora barriärrevet, till vackra nationalparker och fina öar. Det finns ett stort utbud med bra restauranger, konst och kulturaktiviteter. Förutom att snorkla i barriärrevet kan man åka ut med Passions of Paradise som är en seglingskatamaran som utgår från Cairns, fantastisk båt, god mat, magnifika dykningsplatser och super bra personal. Det finns många turer till regnskogen som ligger ett par timmar utanför Cairns. Kuranda är också en liten by i regnskogen där man kan ta sig till med tåg eller linbana. Fitzory är en liten ö 45 minuter längre bort där du kan hyra snorkelutrustning och bada i det fantastiska vattnet. Man kan även ta en vandrigstur upp till fyrhuset som har en strålande utsikt. Ännu en ö utanför Cairns är Green Island, hit åker man för att njuta av sol och bad och deras fantastiska regnskog.

barrier-reef-main

Snorkla i barriärrevet

kuranda-scenic-rail-journey

Kuranda med tåg
!Job: 1190, Layout: 1!
Fitsory Island

 

Darwin – Northern Territorys huvudort heter Darwin och är en viktig hamn för export. Till Darwin åker man för att uppleva landets natur, det finns nationalparker och tropiska vildmarker, den mest kända är Kakadu National Park. Besöker man staden under torrperioden som är mellan april – september så gör ett besök på Mindil Beach Sunset Market som har öppet varje torsdagskväll. Här bjuds det på mat från hela världen. Missa heller inte solnedgången på Mindil Beach! Man kan även åka ut på sköldpaddssafari på Bare Sand Island : seadarwin.com. För den våghalsige finns även ”dödsburen” där du sänks ner under vattnet i en glasbur och får se krokodiler på nära håll!

Kakadu-National-Park-1Kakadu National Park
MindilBeachSunsetMarketMindil Beach Sunset Market