Slovakien

Det dolda topp semesterstället är Slovakien som inte så många resfirmor berättar om. Vilket är synd eftersom den fantastiska platsen innehåller en enastående natur och pulserande städer som Bratislava. Det är ett land där hav och vulkaner för flera miljoner år sedan har lämnat hundratals källor efter sig. När Tjeckoslovakien delade sig vid årsskiftet till år 1993 kunde man se ett självständigt land med 25 bergstoppar över 2 500 meter, klippor med bergsgetter, murmeldjur, örnar och unika blommor som inte växer någon annanstans.

Det är minst sagt ett makalöst vackert land som växt fram och här finns många gömmor av källor samt kalkstens- och isgrottor. Slovakien har en fängslande anda som man får blir en med naturen och det finns många utflyktorter där gamla borgar och slott har bevarats. Det är ett av turistattraktionerna som mer än 1,5 miljoner turister besöker varje år som en del i deras Slovakien-resa. Landet har också ett omfattande kulturarv som har mycket att erbjuda inklusive härliga traditioner med färgglada folkdräkter och glasmålningar.

reseparkera borgar

Central Europas största borgområde, Spišský i Slovakien. 

Att ta sig till Slovakien

Från den största sydliga staden Malmö är det cirka 120 mil till Bratislava som ligger Slovakiens sydvästra del. Det finns en liten del där färjeförbindelse är det smartaste alternativet och det är mellan Rödby i Danmark och Puttgarden i Tyskland, resten resan är i princip enbart motorväg. I Slovakien är motorvägarna avgiftsbelagda vilket betyder att märke vid namn Autobahn-Vignette behöver inskaffas. Dessa kan du skaffa vid gränsen och på besinmackar och kostar 7,30 euro för sju dagar och 14 euro för hela 30 dagar. Notera att placera märket rätt, nere till höger på vindrutan, om det är felplacerat kommer böter att ges ut. När du bilar ner till Slovakien kommer du passera länderna Danmark, Tyskland och Tjeckien vilket betyder att en undersökning om vilka bilregler som gäller där bör kollas upp för att undvika bötfällning.

A view of The Tatra Mountains and village in summer, Slovakia.

Utsikt över Tatrabergen och en by. Något som kan bli din utsikt vid resa till Slovakien.

5 ställen att besöka i Slovakien

Tatrabergen är en fantastisk bergskedja som går på gränsen mellan Polen och Slovakien. I Tatraområdet kan man förutom att njuta av naturen cykla, åka skidor i någon av de tio skidorter, åka skridskor, ägna sig åt forsränning och segelflyg och bada i naturligt varmt eller iskallt vatten.

Något som man måste besöka är borgen Spišský. Den ligger i nordöstra Slovakien och är ett av de största borgområdena i Centraleuropa. Borgområdet som är av världsarv ligger på en höjd är ifrån 1100-talet och sträcker sig över en yta på mer än fyra hektar.

Bratislava är Slovakiens huvudstad som verkligen har lyckats bevara sin charm och erbjuder ett stort kulturellt utbud. Man kan välja bland restaurangers kulinariska erbjudanden, intressanta utställningar i museer och gallerier samt huvudstadens arkitektoniska exempelar som exempelvis S:t Stefans domkyrka. En av Bratislavas fördelar är att det är ett nära avstånd till både Wien och Budapest om man som besökare eller invånare längtar efter en weekend eller dagsresa med endast en (1) respektive tre timmars bilresa. Ett hett tips i Bratislava är deras motsvarighet till “Gamla Stan”.

Är det något speciellt du ska söka efter i Bratislava är den så kallade Blue Church som är stadens mest attraktiva Art Nouveau. Den byggdes i början av 1900-talet och har 36.8 meter högt till tak vilket är en enastående höjd av en katolsk kyrka.

Štrbské Pleso sjön är en helt magisk upplevelse för turister och besöker som gillar natur i Slovakien vilket är därför man ser på att flera hotell har byggts omkring vattenkällan. Ursprungligen är det en bergsjö med grunder från glaciärer och ytan ligger otroliga 1 346 meter över havet. Det häftiga med Štrbské Pleso är att det är istäckt cirka 155 dagar om året vilket innebär skridskoåkning som en härlig aktivitet för hela familjen.

reseparkera bratislava

Bratislva, Slovakiens huvudstad. 

reseparkera blue church

Blue Church, katolsk kyrka i Bratislava, Slovakien.