Portugal

Att ha Portugal som destination en bilsemester är en dröm vi en dag hoppas blir verklig. Ett tag glömdes Portugal bort lite men på senare dar har fler fått upp ögonen för det mindre kommersiella semesterlandet. Portugiser är vänliga, gästfria och öppna. Portugal bjuder på ett genuint samhälle med gamla byggnader, moderna städer, en underbar natur och vart du än befinner dig i landet har du alltid nära till havet, vad mer kan man tänkas behöva?portugal2

För att ta sig ner till Portugal med bil åker man igenom både Frankrike och Spanien, i våra tidigare inlägg kan du läsa om hur du tar dig ner med bil till dessa två länder och har man tid och råd är det värt att stanna några dagar även där.

Portugal är lagom stort, faktiskt perfekt för dig som vill ta dig runt och se dig omkring på begränsad tid. Långa sandstränder med mysiga byar och spektakulär natur gör sig gott blandat med den avslappnade kulturen och fantastiska maten. Beroende på vad man är ute efter på sin semester finns det olika ställen att åka till. Porto bjuder på en vacker natur där man även kan gå på vinprovning och bara slappna av och strosa runt floden. Lissabon är en av de billigaste huvudstäderna i Europa samtidigt som staden är otroligt mysig med gamla stadsdelar blandat med mer modernt. Det behövs ingen planering innan utan det räcker med att promenera runt på gatorna i den pulserande staden så kommer du hitta massvis med evenemang, caféer, vinbarer och små butiker som du kommer bli förälskad i. Man kan även åka ut till städerna utanför som Estoril och Cascais om man vill ta sig till stranden.

Albufeira och Algarve är också vackra men väldigt turistiga dit många svenska charterresor också går. Åker man till Lissabon kan man enkelt ta bilen eller bussen till Algarve där man kan stanna en natt eller två för att uppleva nattlivet och turist-livet! Eller så kan du göra motsatsen och boka in en avslappnad vecka med tid för meditation och yoga. Som alltid föredrar vi att se den riktiga kulturen och befolkningen när vi besöker ett nytt land och som vanligt är det landsbygdsorterna som har de bästa restaurangerna med den godaste maten, ju mindre turister ju godare mat är en tumregel man kan ta med sig vart man än reser någonstans.

Antingen kan man boka hela vistelsen hemifrån men vi brukar bara boka den första natten eller två för att vara säkra på att man har ett boende när man kommer ner men även för att kunna vara mer spontan och kunna ta sig till fler ställen runt omkring. Du kanske läser på om en plats hemma innan du reser iväg men när du väl åker ner kanske du upptäcker att du mycket hellre åker till en annan stad eller ö runt omkring.

algarveAlgarve

Ta dig ut till Madeira

Maderia har allt man kan förvänta sig från en ö. Ett otroligt nattliv, bra shopping och avslappnande stränder men man ska heller inte glömma att se sig omkring så man inte missar dess sköna natur. Listan av alla blommor, träd och växter som finns är allt för lång för att skriva ner men här finns allt från afrikanska tulpanträd, blåbärsbuskar, trädljug till aloe, änglatrumpeter och orkidéer. I april blomstrar det som mest och då är det blomsterfestival, i februari är det istället karneval vilket också är en otrolig upplevelse!

På senare år har vägarna byggts om och förbättrats även på Madeira vilket gör att man enkelt kan ta sig från ett ställe till ett annat. Några sevärda platser är den höga havsklippan Cabo Girao på sydkusten och Porto Moniz på den vilda nordkusten där lavaklippor bildar naturliga havspooler. Pico do Arieiro är det näst högsta berget, 1818 meter högt och dit kan man köra hela vägen upp för att få se en otroligt fin utsikt över ön. Från Funchal kan man åka linbana upp till den lilla bergsbyn Monte som ligger 550 meter över havet. Där kan man besöka pilgrimskyrkan Nossa Senhora do Monte och åka korgsläde! I Monte finns även Tropical Garden vilket är en otroligt fin park med växter, vattenfall, grottor, fiskdammar och skulpturer.

Miradouro dos Balcões MadeiraMiradouro dos balcões, Madeira 

Att tänka på

Hamnar du i en nödsituation gäller 112 även i Portugal

Som regel ger man 10% i dricks på restauranger och till taxichaufförer

Kranvattnet går att dricka dock är det rätt mycket klor i och kanske inte smakar så gott

Det finns många champingmöjligheter över hela landet som både är billiga och bra, dessa ligger oftast i utkanten av städerna. Det finns även ett varierat utbud av hotell där du hittar lyxigare rum, mellanklass och billigare. Det finns även många trevliga bed and breakfast och vandrarhem.

I Portugal är det högertrafik och i tätort får man i regel köra 50 km/h och på motorväg 120 km/h. Vägarna är relativt nybyggda och är av bra kvalité. Man betalar tull för att köra på motorvägarna, man tar en biljett vid påfart och betalar när man kör av.

Ställ om klockan en timme bakåt när du kommer in i landet. Är klockan 13 i Sverige är den 12 i Portugal.

Skulle du få böter behöver du betala dessa på plats. Betalas de inte kan både körkort och bil beslagtas.

rua augustaRua Augusta, Lissabon