Frankrike

Som fransmännen själva säger ”Varför åka någon annanstans när man kan åka till Frankrike?” Här finns allt man kan tänkas behöva, mat, kultur, shopping, stränder, berg, arkitektur och historia. Slingrande vägar och en hisnande utsikt i Provence eller turkost vatten och pittoreska fiskebyar i Etretat som blivit en populär plats för konstnärer och författare. Frankrike har något för alla och är värt ett besök även om du bara kommer dit för matens skull!

Ta sig runt i Frankrike

Norra Frankrike – Biarritz via Disneyland
Kör ner mot Trelleborg i Skåne och ta nattfärjan över till Tyskland in mot Belgien och vidare mot Frankrike. Väl inne i Frankrike kan du enkelt köra mot Paris och spendera några dagar där om du önskar. Med tåget från Paris kan man åka både in till centrum och ut till Disneyland. Efter Paris kör man vidare mot Biarritz vilket har riktigt fina rastplatser, rena toaletter och bra affärer längst vägen. Det tar knappt en dag att köra till Biarritz från Paris. Väl framme bjuds det på fina stränder och en mix av sol, bad, shopping och trevliga små gator. Spanien ligger även väldigt nära Biarritz så man kan enkelt göra dagsutflykter till Pamplona och San Augustin eller välja den vägen på hemresan.

Är du ute efter ”riktiga” Frankrike med traditionell mat, fantastiska viner och magnifikt landskap så ska du ta dig ut på landsbygden. Reser du runt med bil är du aldrig långt från en bra restaurang eller krog. Man kan även välja något av de 200 matställen som är ansluta till Bistrot de Pays som är en slags ”rädda landsbygden projekt”. Samhället som krogen ligger i får ha högst 2000 invånare och erbjuder allt från tobak, tidningar, turistbroschyrer och bröd. De är lantliga restauranger som är belägna bortom motorvägarna.

Från Sverige till franska sydkusten
Kör mot Fredrikshamn och genom Danmark ner till Tyskland eller så kan man ta Stena Line färjan från Göteborg till Kiel i Tyskland. Fördelen med att ta färjan är att den startar från Göteborg kl 18:00 och man vaknar upp på morgonen runt kl 9 i Tyskland. Man sparar ca 50 mils körning och vaknar även upp utvilad. Många ser Tyskland som en ren transportsträcka, det ska gå snabbt och smidigt. Dock leder detta ofta till olyckor så var uppmärksam när du kör här och varna andra förare tidigt med hjälp av varningsljus eller bromsljus. En fördel är att det finns gott om rastplatser och bensinstationer även här. Väl inne i Frankrike så har man dock större vägar och vackrare landskap runt om kring sig. Vill man köra söderut ner till medelhavet är det enklast att börja i Alsace, ”Route du vin” går mellan Marlenheim till Thann och där passerar man mängder av vingårdar som är värda ett stopp för! Kör vidare mot Dole på motorväg A36. Från Dole mot Lyon är det sedan A39 man ska köra på och efter drygt 10 mil övergår färden till A40 vid Bourg-en-Bresse.

Söder om Lyon i Vienne finner man det historiska och kulturella Frankrike och åker man förbi är det verkligen värt ett stop, staden är en blandning av tradition och modernitet och bjuder på mysiga restauranger och vacker kultur. Efter att man passerat Lyon kommer man snart in på A7 motorvägen ”Autoroute du Soleil” som är ca 30 mil ner till Marseille. Denna resa ger dig möjlighet att stanna till på landsbyggden och uppleva de sanna Frankrike.

france

Att tänka på

I Frankrike är de flesta motorvägar, broar och tunnlar avgiftsbelagda där du ska betala med kort eller mynt. Se därför till att ha lite extra växel med dig under resans gång. Den totala kostnaden att bila igenom landet kan ligga på runt 50 euro men motorvägarna är utmärkta att köra på. Gratisvägarna kan å andra sidan vara överbelastade med trafik.

Det är ofta rätt långt mellan avfarterna men rastplatserna är bland de bästa i Europa med fina lekplatser och till och med pooler på vissa ställen. Bra för barnen men även för de vuxna att ta en paus bort i mellan och sträcka på sig.

Bensinstationerna längst motorvägarna är dyrare än andra bensinmackar som de som finns på stormarknader som Carrefour, Leclerc och Auchan, VISA och Mastercard funkar bra att betala med.

När du åker igenom Frankrike så ta med dig registreringsbevis, det gröna kortet och de även till att bilen är S-märkt. Barn under 10 år får inte sitta i framsätet.

Ett tips om man ska till franska Rivieran är att följa tyska autobahn och köra in i Frankrike vid Mulhouse, kör så långt söderut som möjligt för att undvika tullavgifter.

För att hålla matkostnaderna nere kan man packa med sig mat och engångsgrillar som man tänder upp vid rastplatserna.

25249803013_11cd05b764_bVerdon Gorge

 

Provence, Mountain VillageProvence, Mountain Village