Nederländerna

Nederländerna fick sitt namn utav uttrycket “de låga länderna” vid Nordsjäns kust och namnet blev officiellt år 1815. Som många vet, förväxlar man landets namn med provinsen Holland som en gång var en starkt dominerande region. Nederländerna är världens största exportör av snittblommor och tulpaner vilket också är en av landets största attraktioner.

Kulturen i Nederländerna är världsberömd framför allt för mycket kända målare som bland annat Vincent van Gogh, De Stijlrörelsens Piet Mondriaan och Karel Appel. Huvudstaden Amsterdam är det mest populära resmålet vilket också har flest invånare på 776 000 personer. Däremot sitter regering och parlament i den tredje största staden Haag med 490 000 invånare. (Uppskattning av invånareantal: 2012.)

haagreseparkera

Den tredje största staden i Nederländerna, Haag.

Att ta sig till Nederländerna

När du ska ta dig med bil till Nederländerna kan du göra det med hjälp utav Danmark. Ta Öresundsbron över för att antingen köra igenom Själland och över till Jylland. Här finns det relativt goda möjligheter att att ta bilen hela vägen genom landet, men det kan också vara en mijlö-, tids- och pengasparande att ta färjan från Rödby i Danmark till tyska Fehmarn. Här är det sedan enkel bilväg genom Tyskland och städer som Hamburg för att till slut nå Nederländerna. Den här vägen beräknas ta runt 17 timmar om man räknar start från Stockholm i Sverige.

Det är väldigt enkelt att ta sig runt i Nederländerna med bil, bra vägar och vacker natur gör bilresan genom landet magnifik. Trots att du inte varit här förut markeringar och vägskyltar göra det enkelt för dig att hitta din väg. Från huvudstaden Amsterdam, kan man nå de flest länder som bland annat Rotterdam, Haag och Utrecht inom en timmes körning. Nederländerna har endast två tullvägar vilket är genom tunnlarna ‘Westerscheldetunnel’ och ‘Dordse Kil’. Här finns också många fartkameror och andra trafikkontrolls tekniker, här straffas bilkörning vid användandet av mobiltelefonen, vid intag av alkohol och köra mot rött ljus med ett par hundra euros.

amsterdamreseparkera

Nederländernas huvudstad, Amsterdam. 

3 ställen att besöka i Nederländerna

Keukenhof är en stor trädgård där Nederländernas främst kultur visas, så klart blommorna. Sevärdheten är en självständig attraktion för nederländska blomstersektorn och parkens fokus ligger på de sju miljoner vårblommor som över 100 företag hjälper till att få på plats.

Museeum i Amsterdam finns det gott, bland annat Anne Frank och Von Goghs museeum står ståtligt ur mägnden. Här kan du få dig en kraftig inblick i en av världens mest sorgsna historier av en ung flicka och se målningar av en av världens största genier inom konst, skulptur och kultur.

Kinderdijk är ett samhälle cirka 1,5 mil från Rotterdam där en kvarngrupp befinner sig. Något så symboliskt för Nederländerna kräver minst ett besök och varför inte göra det på den största i landet. Väderkvarnan är ett av de mest kända nederländska turistställena och erhöll år 1997 världsarvsstatus.

Kinderdijkreseparkeratulpanerkeukenhofreseparkera (1)