Resa med husdjur

Så klart att våra husdjur ska följa med på bilresan! – oavsett om det bara är till sommarstugan eller kanske en biltur till Tyskland. Vissa hundar och katter hoppar glatt in i bilen medan andra kan bli oroliga eller åksjuka. Det finns många smarta tips för att resan med ditt djur ska bli så harmonisk som möjligt.

Det finns vissa lagar att förhålla sig till när man reser med sitt husdjur. Djuret ska antingen vara kopplat eller sitta i en bur under resan. Vid utlandsresor ska djuret ha ett eget pass, vara vaccinerat mot rabies och i vissa fall behandlas mot mask. Reglerna varierar mellan länder och det finns även vissa restriktioner för att komma tillbaka in Sverige. Kolla upp detta med veterinären i god tid!

Förbered ditt djur inför resan

Om det är första gången du reser med ditt djur kan det vara smart att vänja det vid bilen. Låt katten eller hunden bekanta sig med bilen och buren den ska sitta i. Ge lite godis så att djuret förknippar bilen med något mysigt. Om ditt djur är oroligt kan du köpa lugnande feromoner på apoteket. Dessa finns både för hundar och katter och sprayas enkelt i buren för en rogivande effekt. Om du reser med katt är det bra att ha en kattlåda i bilen så att katten kan utföra sina behov. Beställ en liten resekattlåda som enkelt viks ihop för praktisk förvaring.

Under resans gång         

Var två personer så att någon kan sitta i med djuret i baksätet medan den andre kör. Försök att hålla dig lugn – djur är känsliga för nervös energi! Passa på att surfa lite på mobilen, kanske rätta spel, läsa mail eller något annat avslappnande. Lämna aldrig djuret ensam i bilen oavsett om det bara är en liten stund! Husdjur kan bli mycket oroliga om de lämnas själva – faktiskt så pass att de kan börja hyperventilera. Det finns flera fall när hundar har avlidit på detta sätt. Låt din medpassagerare sitta kvar med djuret om ni tankar eller stannar på en rastplats. Glöm inte att ta med vatten till ditt djur! Stanna till ibland när det är möjligt och låt djuret få frisk luft. Särskilt vid långa bilresor. Om du har hund kommer den att behöva komma ut för att uträtta sina behov.

Katt- & hundhotell

Om din hund eller katt brukar bli åksjuk eller väldigt rädd är det bäst att låta den slippa resan. Men misströsta inte – du kan resa ändå! Det finns flera bra hund- och kattpensionat som gärna tar hand om ditt djur medan du är på semester. Dessa drivs generellt av människor med stor kärlek till djur och som har god hand med katter och hundar. Vissa djurhotell välkomnar till och med att man ringer varje dag för att kolla upp hur ditt husdjur mår. Ta del av recensioner online för att välja ett katt- eller hundhotell som passar bäst för dig och din fyrbenta vän.