Spanien

Spanien är ett suveränt val om du vill bila i Europa. Att åka från Stockholm till Madrid tar ungefär två dagar – effektiv körning och sträckan ligger på ungefär 310 mil. Tänk dock på att det inte är bra att köra för långa sträckor utan paus. Om du bilar i Europa och endast vill nå din destination utan att stanna längst vägen eller känner dig trött på hemresan är biltåg ett smart val. Du sätter bilen på tåget medans du själv kan sussa sött i en kupé. Man kan åka biltåg från Hamburg eller Berlin och åker man från Hamburg till Narbonne i Frankrike så är det endast en dagstur kvar till Alicante. Man kan även ta en avstickare som ligger 60 km från Narbonne, staden heter Carcasonne och är en medeltida stad med ringmur, slott och hela köret. Väldigt trevligt att strosa runt en dag eller halvdag där omkring innan ni beger er vidare.

biltåg

Ett tips är att bo på några av alla camping platser i Frankrike där man kan hyra en stuga eller husvagn för knappt 40 euro natten. Då ingår även kök med matplats och toa, det finns även de ställen som erbjuder pool och minigolf bland annat. Det finns även en del hotell att övernatta på längst de större vägarna om ni endast har Spanien i sikte och inte vill ta några omvägar.
bilatillspanien

Costa del Sol är värt att bila ner till och ni kan åka den trevliga sträckan Barcelona – Alicante – Murcia – Granada och Malaga där ni kan stanna och utforska dessa städer längst vägen.

I Alicante finns det mycket att se när man kommer med bil. Det bjuds på fina badstränder som Las Dunas och i Santa Pola. Gör utflykter till Playa de San Juan som ligger norr om Alicante, där finns en lång och bred strandpromenad med duschar, badvakter och lekplatser. Det är ett populärt område så om ni kommer med bil är det smart att komma tidigt så ni är säkra på att få en parkeringsplats. Hamnområdet är väldigt mysigt att strosa runt i på kvällen och på tal om mysigt så är även den gamla byn Altea norr om Benidrom värt ett besök.

De största turistorterna ligger väster om Malaga där kusten består av långa stränder, på östra sidan om Malaga är det inte lika turisttätt och naturen består mestadels av klippor och små vikar. Costa del Sol är en 20 mil lång kuststräcka i södra Spanien, förr sträckte sig Costa del Sol från Motril i öster till Cadiz i väster men nu har man delat upp provinserna och det kallas Granadaprovinsen för Costa Tropical och Cadizprovinsen kallar man Costa de la luz.

Vad vi gillar när vi bilar är att ta tid på sig och stanna längst vägen, man åker förbi många länder och fina platser som är värda ett stopp. Resan i sig blir även mer äventyrlig och spännande om man ser sig omkring mellan destinationerna.

Att tänka på när du kör bil i Spanien

För att köra bil behöver du som bekant vara minst 18 år fyllda och för att hyra bil i Spanien behöver du vara 21 år, många företag kan även komma att kräva att du ska haft ditt körkort i minst ett eller två år för att få hyra en bil genom dom samt att du behöver ett kreditkort. Kommer du från ett EU-land som Schweiz, Norge, Island eller Liechtenstein behöver du endast ha ett giltigt körkort men kommer du från någon annat land behöver du ha ett internationellt körkort.

Det finns också några trafiksäkerhetsbestämmelser som gäller i Spanien

  • Det är förbjudet att prata i telefon medans du kör, handsfree går bra
  • Det är obligatoriskt att använda en reflekterande väst om du stiger ur bilen på vägen eller vägrenen. Ha även med dig en varningstriangel om du skulle få stopp på bilen längst vägen.
  • Hastighetsbegränsningar ska alltid följas: 120 km/h på motortrafikleder och motorvägar, 100 km/h på landsvägar, 90 på resterande vägar samt 50 km/h i tättbebyggda områden.
  • Det är även obligatoriskt att använda säkerhetsbälte både i bak och framsättet.
  • Cyklister har alltid företräde i trafiken
  • Maximal tillåtna promillehalt är 0,05%
  • Handikappkort för parkering från Sverige är giltigt även i Spanien

Om du hyr bil så är det viktigt att du kollar upp med bolaget du hyr av vilken typ av försäkring som ingår då det även varierar om du hyr bilen från Sverige eller om du flyger ner till Spanien och hyr en bil där för att bila igenom landet. Några pålitliga bilfirmor i Spanien är Rentalcars.com, Holiday Autos och Globala Hertz. Tänk även på att när du reser i städerna under sommaren är dryga hälften av alla bilar hyrbilar från andra turister som kanske inte riktigt vet vart de ska eller plötsligt svänger av eller brommsar in utan förvarning, ha ett extra öga öppet.

En bra sida där du kan läsa mer om Spanien är spanienguiden.se

costadelsol-header

madridMadrid