Grekland

Att bila runt i Europa har länge varit en stor dröm och ett mål som vi delar. Desto fler länder vi kan besöka desto bättre men man vill även ha tid på sig i varje land och hinna se sig omkring och njuta av tiden man är där utan att stressa. Några länder som står högt upp på listan är Frankrike, Portugal, Spanien, Kroatien, Italien och Grekland. Vi har redan skrivit ett inlägg om att bila ner till Spanien och idag tänkte vi fokusera på Grekland och de magiska öarna.

Den förtrollande naturen, de vackra stränderna, de vita husen, den underbara maten och fantastiska folket får oss alla att älska Grekland. Landet består till 80% av berg och har 1400 öar varav runt 220 stycken är bebodda. Att besöka Grekland är en vacker upplevelse och det blir ännu bättre om du har en bil med dig och kan enkelt ta dig runt. Vägarna är genomgående bra men kan vara tungt trafikerade så ha med det i beräkningen när ni åker. Många nya motorvägar kan även vara avgiftsbelagda och på landsvägar är det vanligt med fotgängare vid vägrenen.

Att ta sig till Grekland

Ta färjan (som man kan boka hos bland annat Stena Line) från Karlskrona direkt till Polen – Gdynia. I Polen betalar man heller inga vägtullar och därifrån kör man hela tiden på väg nummer 1 via Lodz och Krakow till Slovakien. Vid gränsen till Slovakien köper man ett märke och limmar på bilrutan, kör vidare mot Bratislava mot Budapest och vid gränsen till Ungern får man köpa ett till märke och limma på bilrutan. Kör vidare mot Belgrad i Serbien, Makedonien och Skojpe tills ni anländer i Grekland. Denna vägen är både den billigaste och närmsta från Sverige till Grekland och det finns många alternativ till övernattning i både Bed & Breakfast, hostel, campingplatser och små stugor längst vägen. Tänk på att aldrig stanna till längst vägen på avskilda platser för att sova utan i så fall är det värt att betala några kronor extra för att få en säker och godnattssömn. Att sova i bilen är ingen att rekommendera överlag och inte alls bra om man ska fortsätta köra dagen efter då man inte alls får den rätta sömnen. Viktigt är att vara utvilad, pigg och alert när man kör.

Man kan även välja att köra igenom Tyskland ner till Österrike och Italien och ta färjan över från Brindisi till Igoumenitsa.

athens-streetsGata i Aten

Att tänka på

Som alltid är det viktigt att planera sin resa noggrant så att man inte upptäcker att man missat någon viktigt information längst vägen. Bilförsäkring, reseförsäkring, det gröna kortet för att passera genom vissa länder och sjukförsäkringskortet som gäller inom EU. Försök att boka in något trevligt längst vägen så att dagarna dit och hem inte bara består av att sitta i en bil, man blir även lätt trött av att köra utan uppehåll. Då det tillkommer väg tull i många länder är det också viktigt att ha några lösa euro i småmynt eller mindre sedlar när du kör. På vissa ställen kan man betala med kort men det är alltid bäst att ta det säkra för det osäkra. I dessa dagar rekommenderar vi även att ta ut kontanter både i Sverige och längst vägen då situationen i Grekland just nu inte är den bästa när det kommer till bankerna. Många handlare tar heller inte sedlar större än 50 euro.

Väl framme i Grekland finns det mycket att se vare sig du är intresserad av arkitektur, fina stränder och natur eller trevligt nattliv. Något vi starkt skulle rekommendera är att ta sig ut till någon utav de hundratals olika öarna. Antingen med en guidad tur eller så kan man hyra en segelbåt för dagen där ni styr själva eller så får man med sig någon som styr båten dit man vill åka. Skiathos är en liten ö på 47 km2 men har ändå 60 olika stränder att välja bland. Skiathos är öns enda stad men är otroligt charmig och grön med en storslagen natur, delar av filmen Mamma Mia spelades även in här. Man kan bo inne i centrum och ta badbussen eller bilen till stränderna eller bo bredvid en strand och ta buss eller bil in till staden på kvällen. Skiathos ligger också nära ön Skopelos dit man kan åka över dagen med färjan som tar drygt en timme. Skopelos är otroligt mysigt och lugn ö som också är värt ett besök. Alonissos är en till ö som ligger rätt nära men det tar dryga 3 timmar med färjan. På alla öar kan man hyra bil över dagen och övernatta.

skiathosSkiathos

zakynthos_sightseeingZakynthos

Santorini är också ett populärt resmål ofta för nygifta par men det sägs även att detta är ön där du blir förälskad på (och i!). Den storslagna naturen som är som hämtad ur en sagobok och solnedgången på ön är känd för att vara en av de vackraste i hela världen. Santorini är en av världens mest spektakulära ö med en natur så fantastiskt att man häpnar. Har du möjlighet att åka till Santorini så måste du ta chansen.

greeceSantorini