Köp husbil för semestern!

En annan form av bil, som man kan ta med på semester, äventyr och utflykter är husbilen. Vi tror att alla svenskar har någon form av relation till husbilar eller hudvagnar med tanke på sången ”Man ska ha husvagn” från år 1986 och tv-serien ”Macken”. Trots att serien visades för ett bra tag sedan är det en melodi som stannar och det gör även husbilar. Att bila genom Sverige eller Europa med en husbil är något som är en upplevelse där man kan slå läger var som helst och när som helst. Det är bekvämt och flexibelt men tyvärr är det inte så vidare billigt. Bestämmer man sig för att köpa eller hyra en husbil ska det ses som en investering men det gäller att veta vad man stoppar sina pengar i. Vi ger dig guiden till husbilssemestern!

Välj rätt husbil

Det finns såklart olika modeller när det kommer till husbilar samt husvagnar, det gäller såklart att välja rätt för just dig, dina vänner och din familj.

Alkov är husbilen som passar det stora sällskapet! Husbilen som ingår i en av de kända grundmodellerna och rymmer flest sovplatser bland dessa. Trots att denna minskar i popularitet är modellen perfekt för barnfamiljer till exempel. Nedan kan du se en bild på en alkovhusbil i äldre dagar som fortfarande har charmen.

husbil

Skåpbil/Van är en smidig kompaktbil som påminner om gamla folkabussar som är relativt ovanlig i Sverige och allt mer populära  o södra Europa. Dessa rymmer vanligtvis två personer men kan göras om och då finnas plats för det dubbla antalet. Om du ska ut i skogen på semester eller till de ställen som inte många åker till för att hitta en unik semesterplats, är dessa husbilar bäst. Om du vill inreda en helt egen husbil och bygga från grunden, är även denna typ av husbil den bästa.

Halvintegrerad husbil är i princip en större bil eller lätt lastbil som har fått en bodel monterad på chassit.  Denna har gått in tagit över marknadsdelar från Alkov och är idag ett stigande populärt semesterredskap i Sverige. En halvintegrerad husbil har vanligtvis plats för två till fyra personer, vilket är händigt i dagens tider där ”vanliga” familjer inte är fler än fyra personer.

Helintegrerad är då en mer bussliknande husbil som också har den riktiga känslan av ett rörligt hus. En helintegrerad husbil är även de störst, dyraste och mest lyxiga husbilarna samt som ibland är mest praktiskt om man till exempel är en större familj, man har med sig hund eller liknande anledningar. Nedan kan du se de olika grundmodellerna i en och samma bild!

modeller husbilar

Priserklasser för husbilar

Budget/billigast -> När man ska köpa husbilar får man räkna med att minst lägga 450 000 kronor om man vill ha en helt ny. Köper man begagnad husbil kan man få en fin och fräsch för cirka 250 000 kronor.

Mellan -> Ska man ha en av husbilarna som ligger mellan de lyxiga och de som kallas budget, får man räkna med att lägga ett köp på cirka 750 000 kronor, beräknar i Sverige.

Lyx husbil -> Är du en person som vill gå all in och skaffa en lyx husbil för den bästa möjlig bilsemester, kostar de nyaste och mest stylade runt 1,5 miljoner svenska kronor. Lyxklass kan då innehålla förmåner som egna avdelningar för kök, badrum, sängar och sittgrupper.

Vilken prisnivå som du än väljer kommer en bra bunt pengar investeras i husbilen och det är tyvärr inte det enda som ska finansieras. Eftervård och körtillstånd ska innahavs och husbil är betydligt dyrare i drift än vad till exempel en husvagn är. Via ett antal källor kan man räkna på en tusenlapp i månaden för skatter, försäkring och eventuella reperationer. Vid köp av husbil finns det såklart också en deposition som ska lämnas in vilket påverkar kostnaden ännu mer och det kan vara svårt att finansiera utöver tidigare kostnader. Följande hemsida har billån utan kontantinsats och är en av flera som erbjuder lån eller hjälp vid köp av husbil om man vill eller behöver det.